Skidskytte i Vreta SoMK
Vreta har visserligen ingen egen skjutbana, men vi har ett samarbete med Linköpings Skidklubb som har en.
Delta eller prova på
Vretaåkare är välkomna på LSKs träningar klockan 17.45-19.45 på torsdagar i Hackefors, Åbysäcken.
Träningen är uppdelad på en Fysdel och en Skidskyttedel. De yngre börjar med skyttet och kan sedan välja om de vill vara med på Fysen.
Vreta har en träningsgrupp för Skidskytte i SvenskaLag, med kallelser inför varje träning.
Om ni vill testa om Skidskytte kan vara nått för er så hör av er till:
Viktor Lindman, viktor.lindman<at>gmail.com eller 0703-991460
Krav på utövare
Klubbarnas krav för utövande är att man fyllt 10 år. Detta för att barnen ska ha blivit stora nog, både fysiskt och mentalt, och på att antalet skjutbanor är begränsat.
Vapen
Här i södra Sverige är den vanligaste vapentypen luftgevär på 10m avstånd. Det är också det vi tränar och tävlar med. Det finns några klubbar i region Syd som har 50 m banor för krutvapen, men de är få. Luftgevären är utformade för att likna krutskyttet så mycket som möjligt och är så lika att på tävlingar så kan de två vapen typerna tävla mot varandra i samma klass.
Skyttet
Skyttedelen är den stora skillnaden mot vanlig Skateåkning. Utövarna tränar sig i att med puls kunna träffa ett 9mm hål på 10 meter med en 4.5mm kula. Det kräver en stabil skjutställning, noggrannhet att sikta, kontroll på andning och känsla i avtryck. Det finns alltid moment att träna på och alltid någon utmaning.
Upp till ca 13 års ålder sker skyttet liggande med stöd. Vapnet ligger på skjutplatsen och får endast flyttas av behöriga vuxna.
Sedan tar man bort stödet och börjar skjuta liggande med rem, vapnet lämnas fortfarande på skjutplatsen.
Vid 16 års ålder börjar man sedan med stående skytte och att bära vapnet på ryggen. Vid det här laget behöver man som utövare skaffa s.k. Skidskyttekort (se nedan)
Tävlingar
Om man vill tävla så arrangeras det ett antal tävlingar i Region Syd. T.ex. i Nässjö, Landehof, Borås, Trollhättan, Kimstad och på Gotland. Därutöver finns ett antal större tävlingar precis som inom längdskidåkningen.
Vid tävlingar, precis som på träning, måste vapnen utanför skjutplatsen hanteras av någon med Skidskyttekortet (se nedan). Det är viktigt att känna till om man på egenhand åker på tävling.
Skidskytte på sommaren
Nu kan man ju tro att skidskytte är en vintersport. Men vi tränar och tävlar även på sommaren, då heter det springskytte (om vi inte åker rullskidor förstås).
Faktum är att om man vill börja med skidskytte är sommaren en bra tid. Då kan man när det är varmt lära sig grunderna i skytte och att hantera vapnet, utan att skidor och stavar trasslar till det.
Skidskytteförälder
Skidskytte är en givande och roligt, men det är även resurskrävande. Det är mycket som ska bäras fram och packas undan inför och efter varje träning. Dessutom måste magasinen under träningen ständigt fyllas på. Därför behöver vi tränare assistans av er föräldrar. Fråga därför alltid om det är något ni kan hjälpa till med vid träningarna. Lämpligt är också som förälder att ta Skidskyttekortet (se nedan) så ni kan hjälpa till även på skjutvallen, samt hjälpa era barn på hemmaplan och vid eventuella tävlingar.
Skidskyttekortet
Skidskyttekortet är en utbildning för att säkert kunna hantera vapnet samt veta hur man beter sig på skjutvallen. Inget vapen, luft eller krut, får hanteras (förutom vid skott mot måltavla) av någon som inte har ett godkänt Skidskyttekort. Detta för att vi sätter säkerheten främst och att alla ska kunna känna sig trygga i Skidskyttemiljön.
Utbildningen till Skidskyttekortet är en kvälls webb-utbildning med teoretiskt prov. Därefter ett praktiskt prov med en godkänd kontrollant (som finns i LSK). Det är inte svårt.
Välkommen in i Skidskyttefamiljen
/ Viktor